Home > Aktualności > Bemowska Izba Pamięci
Bemowska Izba Pamięci

13 grudnia o godzinie 17:00 w Sali Sesji Urzędu Dzielnicy Bemowo otwarta zostanie Bemowska Izba Pamięci w ramach projektu Pokolenie Własnych Ścieżek finansowanego przez Wydział Kultury dla Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy.

Ekspozycja zawierać będzie noty biograficzne Powstańców Warszawskich, przedstawicieli konspiracji niepodległościowej (w tym również tzw. „drugiej konspiracji”) i uczestników „małego sabotażu” będących gośćmi cyklu, a także pamiątkowe i archiwalne zdjęcia z okresu wojny i okupacji oraz okresu wcześniejszego czyli II RP.

Wśród pamiątkowych eksponatów znajdą się przedmioty codziennego użytku jak również elementy uzbrojenia bezpośrednio związane z walką o niepodległość.

Przedstawiciele Pokolenia Własnych Ścieżek uświetnią swoją obecnością inaugurację funkcjonowania Bemowskiej Izby Pamięci.

Serdecznie zapraszamy wszystkich mieszkańców – będzie to unikalna możliwość rozmowy z Pokoleniem walczącym o wolność zarówno z niemieckim jak i rosyjskim okupantem.