Home > Aktualności > Czerniaków – sabotaż – KL Stutthof – lotnictwo – spotkanie z uczestnikiem konspiracji niepodległościowej i pilotem

26 września (piątek) o godzinie 17:00 odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu Pokolenie Własnych Ścieżek 1944-2014. Tym razem w Klubie Młodzieżowym „Alternatywa” zagości Włodzimierz Żórawski.

Wyżej wymieniony przedstawiciel pokolenia to postać z wielu względów niepowtarzalna. Mieszkaniec przedwojennego, „owianego złą sławą” Czerniakowa opisanego w książkach Stanisława Grzesiuka, następnie uczestnik „małego sabotażu”, więzień KL Stutthof. Po zakończeniu wojny i powrocie do Warszawy mieszkaniec Grochowa oraz Pragi Północ, a także pilot samolotowy.

Klimat starej Warszawy, miejsca znane z „Boso, ale w ostrogach”, uliczne zabawy i potyczki, wojna, obóz i próba znalezienia „własnego miejsca” w powojennym reżimie.

26 września 2014

Klub Młodzieżowy „Alternatywa”,

ul. Borowego 8, Warszawa.

Godz. 17:00.

Wejście bezpłatne.