Home > Aktualności > Kompania „Zemsta”, Batalion „Pięść” Armii Krajowej, cichociemni – spotkanie z uczestnikami Powstania Warszawskiego (cykl Pokolenie Własnych Ścieżek)

Cykl spotkań Pokolenie Własnych Ścieżek 1944-2014 wchodzi we właściwą fazę. Wrześniowe spotkania rozpoczną się bardzo mocnym akcentem.

5 września (piątek) o godzinie 17:00 w warszawskim Klubie Młodzieżowym „Alternatywa” (ul. Borowego 8) gościć będą znakomici przedstawiciele bohaterskiego pokolenia, któremu przywracamy pamięć:

Ryszard Bielański ps. „Rom” – jeden z trzech żyjących do dzisiaj członków oddziału „wykonawczego” Armii Krajowej (wykonującego wyroki śmierci) – kompanii „Zemsta” (wcześniej 993W) Batalionu Pięść Zgrupowania „Radosław”, uczestnik Powstania Warszawskiego, żołnierz oddziałów cichociemnego Adolfa Pilcha („Góra”, „Dolina”), a także Grupy Kampinos

Grażyna Grefkowicz-Bielańska, ps. „Ania” – żona Ryszarda Bielańskiego, członkini Armii Krajowej, córka żołnierza Legionów Piłsudskiego, oficera wywiadu II RP

Krystyna Pochwalska – krewna cichociemnego Adolfa Pilcha („Góra”, „Dolina”), córka Jana Góry, działacza PPS i żołnierza Legionów Piłsudskiego, pedagog, przewodnicząca Rady Nadzorczej Fundacji „Naszym Dzieciom”

Spotkania z cyklu „Pokolenie Własnych Ścieżek” mają charakter dyskusji połączonej ze wspomnieniami gości z okresu przedwojennego, z lat wojny, Powstania Warszawskiego i okresu powojennego.

Świat tamtych lat przybliżą nam nie tylko osoby walczące, uczestnicy Powstania, lecz także zwykli ludzie ówcześnie mieszkający w różnych dzielnicach Warszawy, takich jak m.in. Wola, Śródmieście, Żoliborz, Czerniaków, Ochota, Białołęka.

To jedyna w swoim rodzaju okazja bezpośredniej rozmowy ze świadkami tamtych wydarzeń, do stawiania im pytań i konfrontowania własnych przemyśleń.

Gorąco zapraszamy wszystkich zainteresowanych niezależnie od wieku.

5 września 2014

Klub Młodzieżowy „Alternatywa”,

ul. Borowego 8, Warszawa.

Godz. 17:00.

Wejście bezpłatne.

Przywracamy pamięć „zapomnianym bohaterom”.

Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmu (autorstwa Ewy Szakalickiej) przedstawiającego postać jednego z uczestników spotkania, Ryszarda Bielańskiego:

razem.tv/filmy/-/Egzekutor

Wideo z pierwszego spotkania z cyklu, w którym uczestniczył lider Zjednoczonego Ursynowa – Grzegorz „Sobiepan Ursynowski” Federowicz:

Terminy spotkań wraz z sylwetkami gości:

fundacjanaszymdzieciom.pl/…