Home > Wyjazdy > Obóz zimowy w Małym Cichym 2011.
Obóz zimowy w Małym Cichym 2011.

Obóz zimowy w Tatrach, a dokładniej w Małym Cichym koło Zakopanego, dla dzieci i młodzieży, odbył się w terminie 15-26.02.2011. Program obozu współfinansowany ze środków Biura Edukacji Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy zawierał promocję zdrowia, aktywny wypoczynek, sporty zimowe, wycieczki krajoznawcze i szkolenia. Uczestnikami obozu było 41 osób w wieku 10 – 20 lat, w tym 11 osób z warszawskich Domów Dziecka.

Na obozie w Małym Cichym głównie postawiliśmy na naukę i doskonalenie jazdy na nartach, ale też niektórzy ćwiczyli i doskonalili jazdę na snowboardzie. Podczas jazdy było dużo zabawy, upadków, walki ze słabościami i nie poddawania się w nauce, w związku z czym wszyscy, którzy mocno tego chcieli, zdobyli powyższą umiejętność. Oprócz nart, działo się również wiele innych rzecz:
• Wycieczki autokarowe do Zakopanego, Chochołowa i Orawic na Słowację połączona z kąpielami w wodach termalnych razem z grupą warszawskich beasbalistów „Schaby”
• Wycieczki piesze na Halę Kondratową (z niesamowitą i ciekawie przekazującą informacje o górach i sportach zimowych panią przewodnik Joanną Stępińską), do Mursasichle, na Tarasówki, na Zazadnią oraz w okolice Małego Cichego, dla kontuzjowanych kolejką górską na Kasprowy Wierch
• Dyskoteka karnawałowa
• Szkolenie z pierwszej pomocy w terenie
• Feriada podsumowująca zdobyte umiejętności w jeździe na nartach oraz współpracę w grupie
• Grill połączony z góralską muzyką i kuligiem
• Rajd nocny połączony z zadaniami
• Praca w grupach zadaniowych podczas wycieczek, Feriady i rajdu nocnego.

Czas w Małym Cichym zleciał nam wyjątkowo szybko, w wesołej i miłej atmosferze, były żarty, zajęcia integracyjne i z elementami socjoterapii – rundki, zabawa, ale i nauka odpowiedzialności, radzenia sobie z trudnościami i pomagania innym, głównie młodszym.