Home > Aktualności > Noc Filmowa w Klubie „Pod Schodami”
Noc Filmowa w Klubie „Pod Schodami”

W piątek 11 maja w Klubie Młodzieżowym „Pod Schodami” odbyła się Noc Filmowa. Od godziny 21 do godziny 6 rano podopieczni Fundacji obejrzeli 5 filmów z różnych gatunków: „Football Factory”, „Wściekła siła rapu”, „Ostatnie lata Józefa Piłsudskiego”, „Lyrycist Lounge – Hip Hop Video Classics”, „Berlin Calling”.

„Football Factory” to dramat oparty na podstawie doskonałej powieści Johna Kinga. Film traktuje o relacjach pomiędzy kibicami zwaśnionych „od zawsze” londyńskich klubów: Milwall oraz Chelsea. Swoiste studium stylu życia brytyjskich chuliganów piłkarskich.

„Wściekła siła rapu” to opowieść o społeczeństwie widzianym oczami ludzi zaangażowanych w muzykę, którzy przy jej pomocy chcą pokonywać bariery i starają się zmienić świat. Zaczyna się w latach 70. XX wieku na nowojorskim Bronksie, w miejscu narodzin hip-hopu. Pokazuje uniwersalizm tej kultury w różnych miejscach świata.

„Ostatnie lata Józefa Piłsudskiego” to krótki film dokumentalny, ukazujący okoliczności choroby i śmierci marszałka Józefa Piłsudskiego oraz uroczystości pogrzebowe w Warszawie.

„Lyrycist Lounge – Hip Hop Video Classics” jest zbiorem kilkunastu hip-hopowych teledysków. Zawiera takie klasyki jak: „C.R.E.A.M.” Wu-Tang Clanu, „Electric Relaxation” A Tribe Called Quest, „Just a Friend” Biz Markie, „Passin’ Me By” The Pharcyde czy cover zaspołu Aerosmith „Walk This Way” w wykonaniu Run DMC.

„Berlin Calling” to historia berlińskiego DJ’a Ickarusa – jego problemu narkotykowego, imprezowego życia oraz perypetii, związanych z wydaniem płyty. Nocne życie sceny electro/minimal w tempie 100 000 uderzeń na minutę (świetna rola Paula Kalkbrennera, jednego z najsłynniejszych niemieckich producentów muzyki klubowej).

Jak widać, każdy mógł znaleźć coś dla siebie w bogatym repertuarze, gdyż każdy z filmów był związany z zainteresowaniami młodzieży. Była i piłka nożna, i muzyka, i hip-hop, i trochę historii.

Można zatem Noc Filmową uznać nie tylko za ciekawą rozrywkę, ale też za ważną lekcję, z której wnioski – mam nadzieję – wyciągnęli wszyscy.

Więcej zdjęć w naszej Galerii.