Home > Aktualności > Pokolenie Własnych Ścieżek – Młodzież – Wychowanie – Żywa Historia
Pokolenie Własnych Ścieżek – Młodzież – Wychowanie – Żywa Historia

Książka „Pokolenie Własnych Ścieżek – Młodzież – Wychowanie – Żywa Historia” to podsumowanie dotychczasowego etapu realizacji projektu o powyższej nazwie, a jednocześnie próba stworzenia możliwie jednolitego obrazu przeżyć jednego z najbardziej zasłużonych pokoleń w polskiej historii.

Ponadczasowe wartości, represje, barbarzyństwo, chęć walki, upór, spełnione ale i stracone nadzieje, a przede wszystkim przesłanie dla „następców”.

Okres II RP, okupacja, Powstanie Warszawskie, okres stalinowski – wszystko to stało się udziałem 17 postaci, z którymi przeprowadzano wywiady biograficzne. Wśród nich znaleźli się m.in. Prof. Witold Kieżun ps. „Wypad”, śp. Ryszard Bielański ps. „Rom”, egzekutor z oddziału 993/W, następnie Oddziału „Zemsta” Batalionu „Pięść” AK, por. Stanisław Rumianek ps. „Wilk” z Batalionu „Bończa” AK, utrzymujący ostatnią barykadę Starego Miasta, ppłk Waldemar Kruszyński ps. „Trzynastka”, Żołnierz Niezłomny, obecnie Prezes Obwodu Warszawa Zrzeszenia „WiN”, ppłk Mieczysław Banaczyk z Korpusu „Jodła” AK, uczestniczący w udanej akcji odbicia więźniów Gestapo z transportu do Oświęcimia, czy też Ryszard Zieliński ps. „Ryś” ze Zgrupowania „Bartkiewicz” AK, walczący na terenie Śródmieścia Północnego, po upadku Powstania Warszawskiego więzień trzech obozów jenieckich, a następnie członek Polskich Sił Zbrojnych.
Oprócz wypowiedzi 17 przedstawicieli Pokolenia książka zawiera noty biograficzne każdego z respondentów wraz ze zdjęciami, a także dokumentację cyklu spotkań z „żywą historią” i wycieczek do miejsc pamięci organizowanych przez Klub Młodzieżowy „Alternatywa” Fundacji „Naszym Dzieciom”.

Niech pamięć trwa!

Publikacja współfinansowana przez Wydział Sportu, Kultury i Komunikacji Społecznej dla Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy.
Projekt Pokolenie Własnych Ścieżek jest finansowany ze środków Wydziału Kultury dla Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy.