Home > Aktualności > Pokolenie Własnych Ścieżek – terminy spotkań i sylwetki gości
Pokolenie Własnych Ścieżek – terminy spotkań i sylwetki gości

Informujemy, iż są już znane terminy spotkań w ramach cyklu Pokolenie Własnych Ścieżek. Cykl rozpocznie się 5 września, zakończy natomiast 26 września, szczegółowy harmonogram poniżej.

Wszystkie spotkania rozpoczynają się o godzinie 17:00 w Klubie Młodzieżowym „Alternatywa” (ul. Borowego 8, Warszawa).

Wraz z harmonogramem prezentujemy również krótkie sylwetki znamienitych gości:

05.09. (piątek) – 3 gości:

Ryszard Bielański ps. „Rom”, członek kompanii „Zemsta” (wcześniej oddział 993W – „wykonawczy”) Batalionu „Pięść” Zgrupowania „Radosław” Armii Krajowej, uczestnik Powstania Warszawskiego, żołnierz oddziałów cichociemnego Adolfa Pilcha („Góra”, „Dolina”), a także Grupy Kampinos;

Grażyna Grefkowicz-Bielańska ps. Ania – żona Ryszarda Bielańskiego, członkini Armii Krajowej, córka żołnierza Legionów Piłsudskiego, oficera wywiadu II RP;

Krystyna Pochwalska – krewna cichociemnego Adolfa Pilcha („Góra”, „Dolina”), córka Jana Góry, działacza PPS i żołnierza Legionów Piłsudskiego, pedagog, prezes Rady Nadzorczej Fundacji „Naszym Dzieciom”.

12.09. (piątek) – 1 gość:

Zbigniew Olszewski – członek „Szarych Szeregów” (dzielnica Ochota), syn ochotniczego uczestnika wojny polsko-bolszewickiej, prezes Fundacji „Polonia”.

18.09. (czwartek) – 3 gości:

Ryszard Zieliński, ps. Ryś – członek PLAN, następnie Wojskowej Straży Pożarnej Armii Krajowej, Zgrupowania „Bartkiewicz” Armii Krajowej, uczestnik Powstania Warszawskiego, więzień stalagu Fallingbostel, stalagu Dorsten, stalagu Munster, żołnierz Polskiej Kompanii Ochronnej w ramach Polskich Sił Zbrojnych;

Teresa Kudelska-Michalak – córka Wincentego Kudelskiego, żołnierza Armii Krajowej (I Rejonu VII Obwodu „Obroża” Okręgu Warszawskiego Armii Krajowej), z wykształcenia śpiewaczka operowa;

Jerzy Michalak – ofiara represji stalinowskich, członek Wojskowego Korpusu Górniczego w okresie stalinowskim (Kopalnia „Wujek”), członek Związku Represjonowanych Politycznie Żołnierzy Górników.

26.09. (piątek) – 1 gość:

Włodzimierz Żórawski – uczestnik „małego sabotażu” (przenoszenie broni), członek Arbeitskommando na Pomorzu i Półwyspie Helskim (praca niewolnicza), więzień KL Stutthof, pilot samolotowy.