Home > Aktualności > Relacja tekstowa z koncertu „Bądź Sobą”
Relacja tekstowa z koncertu „Bądź Sobą”

„Bądź sobą”. Pod takim hasłem w piątek 18go maja w Ośrodku Wsparcia i Rehabilitacji dla Osób Niepełnosprawnych w Warszawie odbył się koncert organizowany przez Fundację „Naszym Dzieciom” oraz OWiRON.

Wzajemna inicjatywa fundacji i ośrodka sprawiła, że po raz pierwszy na jednej scenie zetknęły się dwa, pozornie bardzo odległe światy – subkultura hip-hopowa/muzyka rap i osoby niepełnosprawne. Pomysł bardzo świeży i oryginalny. Idea połączenia obu światów została zrealizowana na gorąco, jednak organizatorzy zapewniają, że nie po raz ostatni i już planują kolejne edycje.

Na scenie wystąpił zespół Jeden Rytm Jeden Świat, składający się z podopiecznych ośrodka. Zaprezentowali oni utwór „Wiosna„, napisany przez Sylwestra – jednego z podopiecznych – oraz „Ciuchcia„. Wiele osób i wiele instrumentów, ale jeden rytm i jeden świat. Brzmiało to wręcz magicznie.

Ze strony fundacji zaprezentowali się podopieczni Studia Projekt z Klubu „Pod Schodami” – raperzy, raperki, wokaliści i wokalistki: Młody, KNR, Paulina Kwiatkowska, WiP, Martyna oraz dwóch podopiecznych z niepełnosprawnościami: Adam Bielecki i Mateusz Sałkowski. Adam zaśpiewał piosenkę „Miała baba koguta„, a Mateusz razem z Pauliną wykonał utwór „Do grającej szafy grosik wrzuć„.

Bardzo fajnie zaprezentowali się podopieczni Studia Projekt ze swoim własnym materiałem, m.in. KNR i Martyna w utworze „Rzeczywiście” oraz przede wszystkim Paulina – pomysłodawczyni hasła koncertu – razem z Bartkiem Łukaszewskim w utworze „Bądź sobą„.

Widać i słychać, że młodzi nie próżnują i ciężko pracują nad kolejną płytą Studia Projekt, której oczywiście nie możemy się doczekać.

Podczas koncertu kilku writterów malowało na zewnątrz graffiti, m.in. właśnie główne hasło wydarzenia.

Koncert został bardzo dobrze przyjęty, zarówno przez uczestników, jak i organizatorów.

Jak stwierdziła pani Elżbieta Wieliczko z ośrodka – takie przedsięwzięcia artystyczne łączą. I rzeczywiście, koncert pozwolił na wzajemną integrację i zrozumienie. Pokazał, że na jednej scenie, ramię w ramię, może stanąć osoba niepełnosprawna z pełnosprawnym młodym człowiekiem, realizować swoją pasję i być po prostu sobą.

Z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję.

>> DO GALERII cz. 1

>> DO GALERII cz. 2