Home > Aktualności > Spotkanie z Panem dr inż. Zdzisławem Kondrasem – lekcja żywej historii – Pokolenie Własnych Ścieżek 1944

Spotkanie wieńczące tegoroczną edycję cyklu odbędzie się już w najbliższy czwartek w Sali Sesji Urzędu Dzielnicy Bemowo od godziny 13:00. Specjalnym gościem cyklu będzie Pan dr inż. Zdzisław Kondras.

Zdzisław Kondras ps. „Komar”, „Cuurex” – oficer ds. specjalnych poruczeń I Rejonu VII Obwodu „Obroża” Armii Krajowej (2. Batalion, pluton 717), wcześniej członek Służby Zwycięstwu Polsce i Związku Walki Zbrojnej, uczestnik Powstania Warszawskiego, zgodnie z wykonywanym rozkazem więzień obozu przejściowego Durchgangslager Schneidemühl w Pile, syn Franciszka Kondrasa, uczestnika wojny polsko-bolszewickiej (wyprawa kijowska), a także Leokadii Kondras, zaangażowanej w obronę Warszawy w 1920 roku, chemik.

Lekcję żywej historii dla bemowskich uczniów wzbogacą rekonstrukcje historyczne Grupy Rekonstrukcyjno-Filmowej Bemowo.

Gorąco zapraszamy wszystkich zainteresowanych niezależnie od wieku.

17 września 2015
Klub Młodzieżowy „Alternatywa”,
Sala Sesji Urzędu Dzielnicy Bemowo (ul. Powstańców Śląskich 70)
Godz. 13:00 (3 godzinne bloki – w każdym wspomnienia i rekonstrukcja)