Home > Aktualności > Spotkanie z Panem Ryszardem Bielańskim – 28 lipca, Legia Fight Club
Spotkanie z Panem Ryszardem Bielańskim – 28 lipca, Legia Fight Club

Pokolenie Własnych Ścieżek 1944 oraz Paweł Michalik (trener boksu w Legia Fight Club) zapraszają na spotkanie z Powstańcem – Ryszardem Bielańskim ps. „Rom” – 28 lipca (wtorek) w Legia Fight Club o 16:30. Po spotkaniu odbędzie się także otwarty trening bokserski.

Ryszard Bielański ps. „Rom” to członek kompanii „Zemsta” (wcześniej oddział 993W – „wykonawczy”) Batalionu „Pięść” Zgrupowania „Radosław” Armii Krajowej, uczestnik Powstania Warszawskiego, żołnierz oddziałów cichociemnego Adolfa Pilcha („Góra”, „Dolina”), a także Grupy Kampinos, uczestnik bitwy pod Jaktorowem. Jeden z trzech ostatnich żyjących egzekutorów z kompanii „Zemsta” Batalionu „Pięść”.

Losy Ryszarda Bielańskiego opisywane były m.in. w następujących książkach - „Prawie życiorys 1939-1956″ i „Przeciw konfidentom i czołgom”. Pan Bielański jest również autorem biografii jednego ze swoich dowódców – legendarnego cichociemnego Adolfa Pilcha, partyzanta „trzech puszcz”, który jako jedyny nie przegrał ani jednej bitwy z Niemcami.

Zapraszamy na spotkanie:

28 lipca 2015, godzina 16:30