Home > Aktualności > U WĘGIERSKICH PRZYJACIÓŁ
U WĘGIERSKICH PRZYJACIÓŁ

Projekt wyjazdu wakacyjnego współfinansowany
ze środków Biura Edukacji m.st. Warszawy.

21.07.2011 po kilkunastu godzinach podróży autokarem dotarliśmy do celu naszego upragnionego wypoczynku wakacyjnego – Sellye na Węgrzech.

Jak co roku, rozkładanie naszego obozu odbyło się przy niewielkich opadach deszczu, ale nie tak nieprzyjemnych jak ostatnio w Polsce. Po przyjeździe i rozstawieniu namiotów natychmiast udaliśmy się na pobliskie baseny – było super, do wyboru basen sportowy, mniejszy do zabaw oraz z wodą termalną. Nasze życie na obozie rozpoczęliśmy od stworzenie nowych wersji zasad naszego zachowywania się w postaci Kontrulaminu, Świetego Cyrografu oraz Zasadzanki. Przygotowaliśmy również nazwy i totemy naszych podobozów.
Chociaż z pogodą różnie nawet na Węgrzech bywa, to od początku wyjazdu udało się nam zrobić wiele rzeczy. Byliśmy na wzgórzach Villany, gdzie poczuliśmy się trochę jak na Jurze Krakowsko – Częstochowskiej i podziwialiśmy rozległe winnice. Byliśmy dwa razy Pecs, największym i chyba najpiękniejszym mieście na południu Wegier, gdzie mieliśmy grę terenową dla grup zadaniowych oraz przeszliśmy szlakiem czterech religii i zapoznaliśmy się z ich historią na terenie Pecs. Odwiedziliśmy również Budapeszt, gdzie mieliśmy możliwość płynąć tramwajem wodnym, przejechać się metrem, a przede wszystkim poznać przepiękne budowle Budapesztu, jego historię a wieczorem podziwiać panoramę rozświetlonego miasta ze wzgórz Cytadeli. Nie zważając na czasami kapryśną pogodę, każdy dzień zaczynamy od porannej rozgrzewki, codziennie korzystamy z basenów, gramy w piłkę, robimy wieczory gier planszowych, bawimy się na dyskotekach, dużo rozmawiamy i jesteśmy już super zintegrowani. Wdrażamy się również w pełnieniu wacht kuchennych i wart nocnych, czasami z „przymrużeniem oczka”, ale rano wszyscy jesteśmy gotowi do zajęć.

Nasze zasady