Home > Przedszkolaki > Z ŻYCIA PRZEDSZKOLAKA
Z ŻYCIA PRZEDSZKOLAKA

Na początku roku nastąpiła zmiana osoby prowadzącej, od września mamy nową panią – Asię oraz pojawiło się dużo nowych przedszkolaków. W naszym przedszkolu dużo się dzieje: rysujemy, lepimy, wycinamy i ozdabiamy nasze ukochane miejsce, ćwiczymy, tańczymy, śpiewamy, baiwmy się, i jeszcze wiele innych rzeczy.

Uczymy się również poza naszym przedszkolem, wychodzimy do Kolorado, w grudniu byliśmy na przedstawieniu teatralnym: Gdzie jest Święty Mikołaj?, na którym razem z aktorami mogliśmy śpiewać i tańczyć a w styczniu na Komendzie Policji, w bibliotece.

W przedszkolu odbywają się też różne uroczystości, w grudniu odbyły się Mikołajki i Wigilia na których pojawili się nasi rodzice, wspierali nas w trakcie naszego krótkiego przedstawienia świątecznego, przygotowali mnóstwo smakołyków i wspólnie malowaliśmy i tworzyliśmy ozdoby świąteczne.

Natomiast w styczniu odbył się bal przebierańców z różnymi zabawami, konkursami i oczywiści tańcami. Było super.

W marcu odwiedziła nas pani policjantka i sprawdziła co zapamiętaliśmy z wizyty na Komendzie Policji, a także mówilśmy o bezpieczeństwie w domu i na ulicy.

Byliśmy również na wystawie w Muzeum Narodowym i uczestniczyliśmy w warsztatach plastycznych. Wkrótce czekają nas nowe atrakcje.

W naszym przedszkolu, tak jak i za oknami, pojawiła się wiosna. Na ścianach i zasłonach zakwitły kwiaty, a nad naszymi głowami pojawiły sie kolorowe ptaki. Oczywiście, wszystko zaczęło rozkwitać od zatopienia „Pani Marzanny”, a raczej jej ochlapania, ale zima sobie poszła i to najważniejsze. Od razu przybyło nam ochoty do zajęć, dużo ćwiczymy i fizycznie, i naukowo, znamy już bardzo dobrze „a,o,e”, a wkrótce poznamy nowe literki, rysujemy szlaczki, robimy pętelki, nawlekamy koraliki, by wyćwiczyć paluszki do pisania w szkole, bo bardzo dużo nas od września będzie chodziło do „zerówki”.

Aha, i nadal dużo malujemy i wycinamy, i wyklejamy. A pod rysunkami już się potrafimy sami podpisać.

To na razie tyle, co słychać u nas w przedszkolu. A teraz trochę o tym, co jeszcze będzie się działo, bo przed nami jeszcze 1,5 miesiąca zajęć.15.05. odwiedziliśmy jednostkę straży pożarnej przy ul. Powstańców Śląskich, gdzie zobaczyliśmy prawdziwych strażaków, duże czerwone samochody do gaszenia pożarów, a nawet w nich siedzieliśmy, mogliśmy dotknąć sprzetu, z którego korzystają strażacy, dowiedzieliśmy się pod jaki numer telefonu należy zadzwonić, gdy trzeba wezwać straż pożarną i że trzeba być bardzo silnym, aby zostać strażakiem, ale już są wśród nas ochotnicy. Było super.

W ciągu ostatnich dwóch tygodni nie omijały nas ciekawostki, w naszym przedszkolu poznaliśmy podstawy z zakresu pierwszej pomocy, tzn. dowiedzieliśmy się, jakie są numery alarmowe, jak unikać niebezpiecznych sytuacji, jak sprawdzić czy ktoś jest nieprzytomny i jak wygląda pozycja bezpieczna.

Wszystko to mogliśmy przećwiczyć przy bacznej uwadze pana Michała, który nas uczył, pokazał nam również zawartość apteczki i jak się zacować, gdyby wycbuchł pożar. Może nas wkrótce odwiedzi i nauczy nas jeszcze czegoś nowego.Ze względu na słoneczną pogodę coraz częściej wychodzimy też na boisko i ćwiczymy,awimy się w różne zabawy, biegam, współpracujemy i dużo się śmiejemy.

Wybraliśmy się również na sztukę „Wielkie Podróże” do Stowarzyszenia TEATRUM. Poznaliśmy tam żyrafę Amandę i jej właścicielkę, z którymi mogliśmy podróżować w różne, zwykłe, a zarazme niezwykłe miejsca.

No i oczywiście niektórzy z nas mięli okazję dołączyć do aktorów na scenie i wystąpić w przedstawieniu, ale na koniec i tak wszyscy zrobiliśmy sobie fotkę z aktorkami grającymi w sztuce.

Odwiedzili nas w przedszkolu również rycerze, opowiedzieli nam trochę o kodeksie rycerskim, pokazali ubrania rycerzy oraz miecze i hełm, których mogliśmy dotknąć i przymierzyć. I wcale nie są tacy straszni ci rycerze.

Dnia 28.05. odbyła się szczególna uroczystość w naszym przedszkolu, tzn. wspólnie świetowaliśmy Dzień Mamy i Dzień Dziecka. Z tej okazji zaprosiliśmy nasze ukochane mamy na przedstawienie, śpiewaliśmy, mówliśmy wierszyki, złożyliśmy najpiękniejsze życzenia i obdarowaliśmy nasze mamy prezentami, które oczywiście sami wykonaliśmy.

A później wspólnie pałaszowaliśmy łakocie i rozmawialiśmy. Nasze mamy i panie wychowawczynie też miały dla nas prezenty, bo to było też nasze święto. Oj, radości było co nie miara.

3.06., mimo szarej pogody, wybraliśmy się do Muzeum Narodowego na zajęcia, pt. „Poznajemy Świat Barw „. Pani przewodnik oprowadziła nas po różnych salach, w których widzieliśmy kolorowe i ciemne obrazy, dowiedzieliśmy się z czego kiedyś wyrabiano barwniki do farb, co to jest paleta, i jeszcze wiele, wiele innych ciekawostek.

Z nowym rokiem szkolnym zaczęło się nowe życie w naszym przedszkolu. Po pierwsze, pojawiło się dużo nowych kolegów i koleżanek.

Ze „starej ekipy”zostało tylko trzech „panów” Adaś, Antek i Michał, którzy chętnie wprowadzają młodszych w zasady i działania przedszkolaków. We wrześniu grupa przedszkolaków nawzajem się poznawała, poznawała zasady obowiązujące w przedszkolu i oczywiście panie. Była również wyprawa po okolicy, na plac zabaw, a w ramach zajęć malowały, wyklejały, słuchały bajek, ćwiczyły.

Przedszkolaki wdrożywszy się do życia przedszkolnego, miały okazję pobawić się w Kolorado. W ramach zajęć odbywały się imprezy urodzinowe a w grudniu Mikołajki i Wigilia z rodzicami oraz zaproszonymi gośćmi.

W grudniu, oprócz Mikołaj był również nowy wolontariusz z owczarkiem niemieckim, którzy bardzo chętnie włączyli się z nami do zabawy. Do zobaczenia w Nowym Roku 2010.